Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skuld och skam är något som förföljer många barn som vuxit i familjer med missbruksproblem, berättar Malvina Gattson. Foto: SVT/Antonios Antoniadis

Malvinas mamma hade alkoholproblem: ”Tvingades mogna tidigt”

Uppdaterad
Publicerad

Malvina Gattson, 18, växte upp i ett hem med alkoholproblem. Mamma Emma drack när dottern var i skolåldern och missbruket präglade uppväxten. Sedan tio år tillbaka är mamman nykter, men vägen dit har inte varit smärtfri.

Familjen fick hjälp genom ett stödprogram. De gick i samtalsterapi tillsammans och fick möjlighet att förstå varandra.

– Det viktigaste har varit att sätta Malvinas perspektiv i centrum, att hon fått uttrycka sina känslor och ta plats. Tidigare försökte jag fly från mina egna jobbiga känslor, men nu försöker jag bara vara i det som är, säger Emma Gattson.

Sedan tio år tillbaka är hon nykter. I dag har relationen till Malvina läkt, men de arbetar fortfarande med sina skuld- och skamkänslor.

– Som barn är det lätt att ta på sig förälderns dåliga mående. Jag förstod inte varför mamma drack och antog att det berodde på mig, men det var såklart fel, säger Malvina Gattson.

Julen var inget speciellt

Inför julen är det många familjer som drabbas av alkoholrelaterade konflikter. Det är något som Malvina Gattson själv har upplevt.

– Julen ska vara fylld av glädje, men för mig var det bara en dag som alla andra eftersom mamma drack. Jag hoppas att fler familjer vågar ta tag i sina problem och prata med varandra, det finns en lösning så länge man är modig, säger Malvina Gattson.

Hör mor och dotter berätta mer i klippet ovan.

Alkohollinjen: Här kan du få stöd om du funderar på dina drogvanor eller är orolig för någon annan. Ring 020-91 91 91.

Anonyma Narkomaner (NA): Här kan du få stöd om du har problem med droger, eller är orolig för någon i din närhet som har det. Ring 0771-13 80 00.

Bris: Här kan du få stöd och prata om vad som helst. Ring 116 111.

Trygga Barnen: Här kan du få stöd om någon i din familj eller närhet har problem med alkohol eller droger. Ring 070-47 77 910.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer