Migrationsverket: Ska utreda hur det kunde hända

Uppdaterad
Publicerad

En person skadades och vårdas på sjukhus efter nattens rymning från Migrationsverkets förvar i Märsta. Personerna satt inlåsta i väntan på utvisning från Sverige.

– Det var tolv personer som låste in sig och barrikaderade sig i ett rum. Man använde möblemang för att krossa ett fönster och tog sig därefter ut genom fönstret, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

En vårdas på sjukhus

Larmet kom vid 03-tiden på söndagsnatten. Efter en polisinsats hade sex personer hittats. Fem av dem har återförts till förvaret medan en skadades och fördes till sjukhus, med oklara skador.

– Exakt vad som hände vet jag inte, säger Per Ek.

Samtliga tolv är tagna i förvar och väntar på att få utvisningsbeslut verkställda. Det är inte olagligt att rymma, men de personer som fortfarande är på rymmen, är nu efterlysta enligt utlänningslagen.

– De kommer att tas i förvar igen om de syns till, säger Eva Nilsson, polisens presstalesperson.

Startar utredning

Migrationsverket kommer nu att se över verksamheten efter det inträffade.

– Vi behöver utreda exakt vad som hände, hur det kunde hända och vad vi kan göra i framtiden för att undvika en liknande situation, säger Per Ek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.