Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristin Svensson på Uppsala kommun, lärare på skolan och boende om de borttagna basketkorgarna i klippet. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Därför har basketkorgarna på Sverkerskolan tagits bort

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har barn och ungdomar haft möjligheten att spela basket på Sverkerskolan i Uppsala – men inte längre. Boende i området klagade på att det lät för mycket när barnen spelade basket och därför är nu basketkorgarna borttagna, något som UNT var först med att berätta.

– Det är jättetråkigt och det känns inte rätt, säger Kristin Svensson som är avdelningschef för hälsoskydd på miljöförvaltningen.

Innan korgarna togs bort provade Skolfastigheter andra lösningar. Skyltar om att planen inte fick användas efter 22.00 sattes upp och man införde även extra rondering sena kvällar och nätter.

Men klagomålen kvarstod och då gjorde man en bullermätning för att kontrollera ljudnivåerna.

– Den mätningen vi gjorde av bollar som studsades och kastades mot korgar visade på 48 decibel, vilket är över riktvärdet som gäller för sena kvällar och nätter, säger Kristin Svensson.

Hon berättar att många uttryckt besvikelse efter beslutet att ta bort basketkorgarna.

”Finns för få platser”

Kicki Hellberg, som arbetar på Sverkerskolan men också bor i närheten, tycker att det är synd att basketkorgarna har tagits bort.

– Det är jättetråkigt, säger hon.

Kan du förstå dem som tycker att det låter och bullrar?

- Jag kan förstå, det är svårt att sätta sig in i hur mycket de upplever ljudet och stör sig på det. Men om det ska vara såhär på alla gårdar som ligger nära bebyggelse så har vi inga rekreationsområden att samlas på under kvällar.

Beslutet gäller fram till 30 september.

I klippet hör du mer av både Kristin Svensson, lärare på skolan och boende i området om de borttagna basketkorgarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.