Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så blev det när barnen fick bestämma byggprojekt Foto: SVT

Här har barnen fått stadsplanera – och bestämma byggprojekt

Uppdaterad
Publicerad

En hinderbana, en klätterställning, cykelställ och ljusskulpturer. Ja, det bara något av det som ryms i projektet Aktiv skolväg. Här har ett femtiotal barn från Sverkerskolan varit med och tyckt till om vad som ska göras.

Det brummar från grävskopan i Banvaktsparken. En tydlig omvandling är på gång vid flera platser nära Sverkerskolan i Uppsala. Vi har hamnat mitt i projektet Aktiv skolväg, ett initiativ som syftar till ”god folkhälsa och ökad trafiksäkerhet i stadsdelen”.

Omgörningen av de fyra grönytorna har ett tydligt barnfokus.

– Barnkonventionen blev svensk lag 2020, och barnrättsperspektivet lyfts nu, säger Emma Henning som håller i projektet.

Barnbyggare på inspektion. Gabriel Larfors, Hedvig Wikström, Alfred Söderfeldt och Majken Reimer på plats i Banvaktsparken. I klippet berättar de om mer om projektet Aktiv skolväg. Foto: SVT

Saknades aktivitetsytor

Hon berättar att flera barn sagt att det inte finns så mycket att göra efter skolan; att det saknas aktivitetsytor.

– De sade att de gick hem direkt från skolan. I och med att det nu byggs lekställningar,  och platser att hänga på utifrån barnens önskemål, så öppnar det upp för rörelse och möten, säger Emma Henning.

Arbetet sker i etapper och beräknas vara klart under våren 2022. Projektet beräknas kosta totalt drygt 4 miljoner kronor.

Klippet: Så blev det när barnen fick bestämma byggprojekt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.