Matsvinnet ska halveras fram till 2030 och nyorden är en del i det projektet. Foto: TT

”Bäst-före-snooza” och ”kylchilla” – nya begrepp ska minska svinn

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket gör nu en satsning för att minska matsvinnet, genom att lansera ett tjugotal nya ord inom området. De menar att det är ett nytt sätt att prata om matsvinnet och där finns olika ord som ”bäst-före-snooza”.

Livsmedelsverket har lanserat en kampanj med förhoppning om att minska matsvinnet. De har tagit fram en ordbok med ett tjugotal nyord som de kommer att sprida på deras hemsida och på sociala medier.

– Vi måste sluta slänga mat i onödan och därför ville vi klä våra råd som redan finns i en kostym så att vi når ut. Vi ville hitta ett nytt koncept för att lyfta, tipsa och tydligt visa hur man kan göra skillnad, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn.

Bland orden finns ”dekantera” som betyder att skära bort möglet i kanten på osten för att sedan kunna äta resten samt ”kaoskomponera” vilket betyder att laga maträtter av sådant som skulle ha slängts.

Vill få spridning inom målgruppen

Andra ord är ”kylchilla” vilket betyder att man ska ha haft tillräckligt kallt i kylskåpet så att maten håller längre. ”Bäst-före-snooza” betyder att man ska titta, lukta och smaka på maten innan man slänger något.

Livsmedelsverket vill att orden, som går inom deras begrepp ”svinniska”, ska få spridning bland unga vuxna och barnfamiljer.

– Vi hoppas såklart på att få konsumenter att tänka till kring deras beteende gällande planering, tillagning och hur de tar hand om maten. Med de här orden kan man få upp ämnet på bordet, säger Karin Fritz.

”Vi hjälper till på traven”

Enligt Livsmedelsverket står mat och livsmedelsproduktion för en fjärdedel av världens klimatpåverkan, och användbar mat som slängs är resursslöseri.

– Det är helt onödigt att slänga användbar mat både för klimatet och för plånboken. Nu hjälper vi till på traven om hur man ska tänka i olika situationer, säger Karin Fritz.

Livsmedelsverkets satsning är en del i ett regeringsuppdrag tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket. I en handlingsplan från myndigheterna är det här en av åtgärderna som ska leda till halvera matsvinnet fram till 2030.

Ta del av hela ordboken här.

Kan du lista ut vad dessa tre ord betyder? Testa i vårt quiz:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.