Visa alla (4)
Visa alla (4)

Sand under gräset ska vintersäkra fotbollsplaner

Publicerad

En ny metod att preparera konstgräsplaner håller på att utvecklas i Uppsala. Metoden kan ge både säkrare och bättre fotboll och samtidigt spara mycket pengar.

Sand används som underlag på konstgräsplaner, men när höstens köldknäpp anländer uppstår problem. Då fryser vattnet i sanden och blir till is. Något som gör planerna hårda, hala och svårspelade.

IK Uppsala spelar i elitettan och här har flera spelare erfarenhet av isiga fotbollsplaner.

– Vi bygger upp vår fysik under vinterhalvåret och jobbar mycket med att motverka skador och det blir ju förstört, säger Ellen Arbman Hansing, mittback i IK Uppsala Fotboll.

– Den stora skillnaden är greppet. Det blir svårare att ha kontroll över löpningen och kroppen, säger Julia Lider som är forward i laget.

Vattnet dräneras

Lösningen är att använda en impregnerad sand som underlag och som inte binder vatten. Då dräneras vattnet ur konstgräsplanen och ner i de underliggande lagren. Nu ska metoden prövas på Stenhagens IP som ska få en ny konstgräsplan.

– Vi kan få större nytta av planen på vintern. Vi kan använda planerna fler timmar och vi slipper stänga för att planerna är för dåliga, säger Nicklas Ahlm, projektledare på Sportfastigheter i Uppsala.

Ett forskningssamarbete

Stenhagens ip får ny konstgräsplan med den impregnerade sanden som underlag

Experimentet är ett samarbete mellan studenter och forskare vid Uppsala universitet och stiftelsen STUNS. Metoden, att impregnera sand finns sedan tidigare men har inte prövats som underlag på konstgräsplaner. Allternativet är att värma upp planerna vintertid, till en kostnad på uppemot en halv miljon per år.

– Det långsiktiga målet är att alla som värmer upp sina planer i dagsläget kan slippa det genom att lägga den impregnerade sanden istället. Det skulle spara mycket energi, säger Emma Ytterström, projektledare på Stuns.

Utvecklas som fotbollsspelare

För spelarna i IK Uppsala kan underlaget betyda färre skador men även sportsliga framgångar.

– Det skulle betyda att man kan träna bättre året om och resultera i att man utvecklas som spelare och får ut det mesta av sin fotbollsträning, säger Julia Lider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer