Målvakten Emma Holmgren är tillbaka i Uppsala inför allsvenska premiären. Foto: SVT

Nu lever de sin dröm – allsvensk premiär på Studan

Publicerad

Klockan 15 på lördag är det avspark i allsvenska premiärmötet mellan IK Uppsala och Djurgården. I samma stund blir drömmen verklighet för Uppsalalaget som tog steget upp i högsta ligan förra säsongen.

– Det blir vinst såklart, säger målvakten Emma Holmgren.

Bälinge IF hade många framgångsrika år i allsvenskan och vaskade fram flera landslagsspelare. Men 2008 åkte laget ur högsta serien och sen dess har Uppsala väntat och väntat på en damallsvensk återkomst.

Och förra året hände det då IK Uppsala tog klivet in i fotbollens finrum.

IK Uppsala

Vändningen mot Hammarby i den sista omgången av elitettan förra året är ett klassiskt uppländskt idrottsögonblick. I den sista omgången hade Stockholmslaget allt i egna händer, men gästerna lyckades med en mäktig vändning och vann till slut med 3-1. En seger, och en välkommen återkomst i högsta fotbollsserien på damsidan.

Målvakt återvände till hemmaplan

Tre år efter brytningen med Sirius, på egna fotbollsben, ska IK Uppsala nu mäta sig med de bästa lagen i landet. Med en ny arena under fötterna börjar Uppsalalaget serien hemma mot Djurgården på lördag.

Hemmalaget har gott om talang, men rutin finns inte i överflöd. En som bidrar med både talang och rutin är 23-åriga Emma Holmgren.

I klippet får du veta varför Emma Holmgren flyttade hem, och vad hon tänker inför den allsvenska premiären.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IK Uppsala

Mer i ämnet