Bättre kontroll på vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Vet du vilka vaccinationer du fått genom åren, eller ens platsen där du fått dem? Smittskyddsläkaren Mats Ericsson anser att det är för komplicerat för den enskilde att hålla reda på sina vaccinationer. Nu vill han införa ett nationellt register.

– Många människor vet inte om vilka vacciner man fått och jag vill att regeringen utreder om ett nationellt journalsystem för vaccinationer kan införas. Det finns både i Norge och Danmark, säger Mats Ericsson, smittskyddsläkare vid Region Uppsala.

Fördelen skulle vara att den enskilde på ett enkelt sätt skulle kunde stämma av med vilket vaccinationsskydd man har. Har du till exempel flyttat runt mycket så får du får söka hos de olika landstingen där du bott för att få reda på din vaccinationsstatus. Det är helt enkelt för krångligt, enligt Mats Ericsson.

Mats Ericsson, smittskyddsläkare. Foto: SVT

– Man får ju leta reda på och försöka komma på var man har fått en vaccination.

Osäker? Ta en spruta till

Är man osäker rekommenderar Mats Ericsson att man tar en extra spruta vaccin.

– Alla vacciner kan man upprepa utan komplikationer, det är inte farligt.

Frågan har aktualiserats efter utbrottet av mässling i Göteborg de senaste dagarna. Inga fall av mässling har rapporterats in i Uppland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.