Ett fall av mässling har konstaterats i Göteborg. Foto: TT / CDC

Göteborgare smittad av mässling – utredning pågår

Uppdaterad
Publicerad

En vuxen person som sökte vård på en vårdcentral och på akutmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg i förra veckan har smittats av det mycket smittsamma viruset mässling. Det konstaterar nu Smittskydd Västra Götaland.

Personen ska enligt smittskyddet sannolikt ha smittats i södra Europa. Hen har sedan befunnit sig i Göteborg under smittsamhetsperioden 3-10 december och det finns risk för att viruset då förts vidare.

– Vi håller på att utreda det här för fullt. Än så länge har vi ett konstaterat fall men tack vare att vi har en så god vaccinationstäckning i Sverige så förväntar vi oss inte någon epidemi, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare och chef för Smittskydd Västra Götaland till SVT Nyheter Väst.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Däremot tror han att det finns en risk för att ytterligare enstaka fall kan konstateras.

Mässling är ett luftburet virus och bedöms som mycket smittsamt.

– Om man är oskyddad och sitter i ett rum med någon som är smittad så är det väldigt stor risk att man drabbas, säger Thomas Wahlberg.

Svårt att spåra smittan

Nu försöker Smittskydd Västra Götaland spåra alla personer som den smittade patienten varit i kontakt med under smittsamhetsperioden.

Är det inte svårt att spåra alla som den här personen varit nära under en veckas tid?

– Jo, precis. Det vi vet är att personen befunnit sig i väntrummen på vårdcentralen och akutmottagningen på Östra sjukhuset. Sedan håller vi på så gott vi kan med att försöka kartlägga hur den här personen rört sig i övrigt, säger Thomas Wahlberg.

Risk för fler fall

Enligt Smittskydd Västra Götaland finns risk att nya fall kan tillkomma fram till och med den 30 december.

– Vi har gått ut med information till vårdcentralerna om att vara uppmärksamma.

Fakta: Mässling

Misstänkt mässling kan upptäckas hos icke-immuna personer som söker med feber, ögonirritation, torrhosta och utslag i munslemhinnan.

Efter någon dag kommer ett storfläckigt, rött och ofta sammanflytande utslag som vanligen debuterar i ansiktet för att sedan sprida sig mot bål och extremiteter.

Mässlingvirus är luftburet och mycket smittsamt.

Personer med misstänkt mässling ska inte sitta i väntrum, och vårdhygieniska riktlinjer ska följas.

Patienter som själva misstänker att de kan vara sjuka i mässling ska kontakta 1177 Vårdguiden innan de söker vård.

Källa: Smittskydd Västra Götaland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet