Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Beatrice Svensson från Uppsala berätta om sin vän Emma som gick bort i livmoderhalscancer, endast 24 år gammal. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Beatrice i Uppsala förlorade sin vän i livmoderhalscancer – fick själv cellförändringar

Uppdaterad
Publicerad

2016 gick Beatrice Svenssons vän bort i livmoderhalscancer, 24 år gammal. Fem år senare fick hon själv besked om att hon hade höggradiga cellförändringar.

– Jag trodde först att det var en cancerdom, säger Beatrice Svensson.

Beatrice Svenssons cellförändringar upptäcktes när hon gjorde sitt tredje cellprov. Hon genomförde en så kallad konisering som innebär att man skär bort cellförändringarna på livmodertappen.

– Först var det mycket tankar och oro, men sen när jag började läsa på lite så insåg jag att det är vanligt med cellförändringar, säger Beatrice Svensson.

Kvinnor i Sverige kallas till cellprov för första gången vid 23 års ålder. Beatrice Svenssons vän Emma hann aldrig ta sitt första cellprov innan hon gick bort i livmoderhalscancer.

– Det är därför jag också har det här som en hjärtefråga – att prata med vänner, eller prata med bekanta och kollegor om att ta sina cellprov, säger Beatrice Jansson.

Nationellt forskningsprojekt för att utrota livmoderhalscancer

Just nu pågår ett nationellt forskningsprojekt som siktar på att utrota livmoderhalscancer till 2027. Kvinnor födda 1994 till 1999 erbjuds det nyaste HPV-vaccinet gratis. Beatrice Svensson är född 1992 och ingår därför inte i gruppen.

Kommer du betala för att ta det nya vaccinet?

– Ja, det kommer jag.

DET ÄR CELLFÖRÄNDRingar

  • Cellförändringar innebär att cellerna på livmoderhalsen avviker från det normala mönstret.
  • Det finns låggradiga och höggradiga cellförändringar.
  • Låggradiga cellförändringar skiljer sig inte så mycket från den normala cellen. Oftast är cellförändringarna milda och läker av sig självt utan behandling.
  • Höggradiga cellförändringar skiljer sig mycket från den normala cellen och kan med tiden utvecklas till att bli cancerceller.
  • I de flesta fall tar det många år innan cellförändringar utvecklas till cancer.
  • Om de utvecklas till cancer är det allvarligt, men cellprovskontroller kan upptäcka cancer i tidigt stadium.
  • 98 procent av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av HPV.
  • Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.