Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Segeblad på Region Uppsala berättar varför endast kvinnor i åldrarna 25 till 30 år får gratis vaccin. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

Trots gratis HPV-vaccin – knappt hälften av kvinnorna i Uppsala tar sprutan

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hälften av unga kvinnor i Uppsala län har vaccinerat sig mot HPV, trots att vaccinet är gratis. Nu satsar Region Uppsala hårt på att nå ut med information för att få fler att vaccinera sig.

– Enligt våra senaste siffror har vi vaccinerat 44 procent, säger Birgitta Segeblad, ansvarig för vaccineringen i Region Uppsala.

HPV – humant papillomvirus – är ett virus som sprids via sexuella kontakter. Det finns över 200 varianter och ett antal av dem kan leda till cellförändringar hos kvinnor och i längden livmoderhalscancer. Nu, genom att erbjuda ett nyare vaccin som skyddar mot fler varianter, satsar man på att utrota livmoderhalscancer helt.

– Det här är ju en sjukdom som kan drabba kvinnor i ganska unga år, säger Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare på Akademiska sjukhuset.

Befolkningsimmunitet

I dag har endast 30 procent av svenska kvinnor födda mellan 1994 och 1999 vaccinerat sig i Sverige, men för att uppnå så kallad befolkningsimmunitet behöver 70 procent ha vaccinerat sig innan året är slut – enligt Cancerfondens undersökning.

44 procent är ju inte ens hälften av de cirka 18 000 kvinnor som berörs i länet. Hur ska ni få fler att vaccinera sig?

Vi får se om vi hinner starta en ny informationskampanj, men vi fortsätter att försöka nå kvinnor via till exempel sociala medier, säger Birgitta Segeblad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon: Beatrice Svensson förlorade sin vän Emma i livmoderhalscancer – sedan fick hon själv cellförändringar. Foto: Emilia Berggren Sörlin/SVT

DET ÄR CELLFÖRÄNDRINGAR

  • Cellförändringar innebär att cellerna på livmoderhalsen avviker från det normala mönstret.
  • Det finns låggradiga och höggradiga cellförändringar.
  • Låggradiga cellförändringar skiljer sig inte så mycket från den normala cellen. Oftast är cellförändringarna milda och läker av sig självt utan behandling.
  • Höggradiga cellförändringar skiljer sig mycket från den normala cellen och kan med tiden utvecklas till att bli cancerceller.
  • I de flesta fall tar det många år innan cellförändringar utvecklas till cancer.
  • Om de utvecklas till cancer är det allvarligt, men cellprovskontroller kan upptäcka cancer i tidigt stadium.
  • 98 procent av alla fall av livmoderhalscancer orsakas av HPV.
  • Varje år får cirka 550 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.