• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Följ med in i Bengt Rudins året-runt-vagn på Siggefora camping, som nu bryter mot reglerna om strandskydd enligt Uppsala kommun. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Bengt blir bostadslös när Siggefora camping nekas strandskyddsdispens

Uppdaterad
Publicerad

De går från sjöutsikt till att riskera att bli bostadslösa. En fyra år lång tvist kring Siggefora camping har landat i ett beslut där ett 20-tal personer kan bli av med sina hem.

– Det blir problem. Var ska vi hitta en bostad?, säger Bengt Rudin som bor på campingen året runt.

Uppsala kommun har nekat strandskyddsdispens vid Siggefora camping. Det innebär att ett 20-tal personer som bor permanent på campingen kan tvingas riva sina boenden och i förlängningen bli bostadslösa.

Bengt Rudin är en av dem.

Han har bott på Siggefora camping i drygt fem års tid. I december förra året opererade han in en hjärtstartare och blev därmed av med sitt jobb som busschaufför. Nu riskerar han att bli av med sitt ”paradis”.

– Jag kan inte se någon framtid. Jag hoppas på ett jobb så att jag har en möjlighet att hitta något annat ställe att bo på ifall det här beslutet går igenom, säger han.

Oro bland boende i Siggefora

Flera som SVT träffar på campingen säger att de är besvikna.

– Man är lite orolig för campingens framtid. Försvinner det för många boenden så är jag rädd för att man inte kan driva vidare campingen, säger Lars-Åke Eriksson, som bor här under sommarhalvåret.

Andra som SVT pratar med vill inte vara med på en intervju men uppger att de har sagt upp sina campingplatser. Flera är på plats och monterar ned sina förtält och uteplatser.

– Det är jättetråkigt, speciellt för de som bor här som inte har det så bra ställt rent ekonomiskt, säger en person som vill vara anonym.

Konflikten med Uppsala kommun

Det har bedrivits camping vid Siggeforasjön sedan 1970-talet. Strandskyddskonflikten började 2020 efter ett klagomål om att det uppförts permanenta bostäder i området – något som alltså bryter mot strandskyddet.

Miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut kan överklagas till länsstyrelsen. Om beslutet sen vinner laga kraft kommer de drygt 20 personerna som bor på campingen permanent att tvingas flytta inom en månad.

I klippet ovan: Följ med in i Bengt Rudins året-runt-husvagn, som nu bryter mot reglerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.