• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här förklarar Uppsala kommun varför man beslutat att neka strandskyddsdispens. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Siggefora camping nekas dispens – 20-tal personer kan bli bostadslösa

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal personer bor permanent på Siggefora camping – människor som nu kan tvingas riva sina boenden, efter att Uppsala kommun har nekat strandskyddsdispens.

Siggefora camping har genom åren vuxit och med det fått flera gäster som bor permanent och som har folkbokfört sig intill sjön – mark som är strandskyddad.

Ägarna till campingen har ansökt om dispens, men under onsdagen beslutade Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Uppsala kommun att permanentboendena bryter mot lagen om strandskydd.

– Det handlar om allmänhetens tillgång till området. Det är väldigt strikt med vad man får ha permanent på ett strandskyddat område. Här kan det verka som att det är ett privat område, säger Klara Ellström (MP), ordförande i nämnden.

Ägaren: Kommer överklaga

När SVT når campingägaren Peter Johnson befinner han sig utomlands.

– Det är väldigt olyckligt att det blivit så här, men vi kommer naturligtvis att överklaga, säger han.

Vad känner du för ansvar för de personer som nu kan tvingas riva sina boenden?

– Under alla år har vi sagt till personer som bygger hus eller tillbyggnad att det sker på eget ansvar.

I klippet ovan: Uppsala kommun förklarar varför man beslutat att neka strandskyddsdispens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.