Foto: Minna Korsgren/SVT

Granatmannen häktas för attacken mot Birger jarl

Uppdaterad
Publicerad

22-åringen som misstänks för granatattacken mot Birger Jarl häktas på sannolika skäl misstänkt för allmän ödeläggelse. Mannen nekar till brott.

Häktningsförhandlingen mot den 22-årige mannen som i tisdags greps och anhölls misstänkt för granatattacken mot Birger Jarl den 21 maj inleddes klockan 9 och avslutades strax efter klockan 10.00. Klockan 10.15 meddelade tingsrätten beslut; 22-åringen är på sannolika skäl misstänkt för allmän ödeläggelse, och är häktad fram till den 30 juli. Då måste åklagaren Michael Ehrencrona antingen åtala mannen, eller begära omhäktning.

På plats fanns representanter från media, försvaret, åklagaren och tingsrättens personal. Inga anhöriga till den misstänkte mannen.

Granatattacken mot Birger Jarl

Åklagaren Michael Ehrencrona inledde förhandlingen med att begära 22-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, alternativt försök till allmänfarlig ödeläggelse eller grov skadegörelse. Mannen begärdes häktad som misstänkt för grov skadegörelse, men åklagaren skärpte brottsrubriceringen inför förhandlingen.

Åklagaren Michael Ehrencrona anser sig ha starka bevis mot mannen. 22-åringen begärs häktad på den starkare misstankegraden ”sannolika skäl”. Åklagaren vill att 22-åringen sitter frihetsberövad under utredningen för att han inte ska kunna påverka utredningen genom att förstöra bevis eller fortsätta sin brottslighet.

När Michael Ehrencrona läste upp sin sakframställan mot 22-åringen satt mannen, som är klädd i kriminalvårdens gröna kläder, med armarna i kors och stirrade stint ned i bordet utan att avslöja några känslor, berättar SVT Nyheter Uppsalas reporter Minna Korsgren som är på plats under förhandlingen.

När domaren frågade försvaret om 22-åringens inställning till anklagelserna så meddelade adokaten att 22-åringen nekar till brott.

Den 22-årige mannen greps i tisdags efter flera veckors polisarbete. Det var den 21 maj som en eller flera personer krossade rutor på nattklubben Birger Jarl och sedan kastade in två handgranater som exploderade.

22-åringen anhölls misstänkt för grov skadegörelse men nekar till anklagelsen. Polisen vill inte berätta varför de kopplat mannen till krogexplosionen och vill inte avslöja några detaljer i utredningen eftersom det kan finnas fler gärningsmän inblandade.

Ägaren säger att det inte förekommit någon hotbild mot nattklubben tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granatattacken mot Birger Jarl

Mer i ämnet