• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Foto: SVT

Ingen ny rättegång för BJ-sprängare

Uppdaterad
Publicerad

Domarna mot de två som dömts för sprängningen mot nattklubben Birger Jarl den 21 maj får inte sina fall prövade i Högsta Domstolen.

Mannen fick i hovrätten två år och tre månader, medan kvinnan fick ett år och tre månader. De domarna står nu fast i och med att Högsta Domstolen valt att inte pröva fallet på nytt. Något som UNT rapporterar om.

Det var den 21 maj som mannen och kvinnan kastade in två handgranater på nattklubben Birger Jarl i centrala Uppsala. En av granaterna detonerade i ett soprum, den andra inne på nattklubben. Ingen människa kom till skada under attacken.

Fick skärpta straff i hovrätten

De dömda personerna ville få sina hovrätts-skärpta straff sänkta. Bland annat med grunden att mannen, under tiden för händelsen, ska ha varit pressad till att utföra dådet på grund av en skuld till ytterligare en annan person. Försvaret hade även invändningar mot den domdel som innefattade grov skadegörelse. Något som de menar inte kan föreligga, på grund av de enligt dem begränsade skadorna på fastigheten.

Mannen dömdes bland annat för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grov skadegörelse och narkotikabrott.

Prövar inte fallet

Högsta Domstolen väljer alltså att inte pröva fallet på nytt, och ger enligt UNT inte några fler motiveringar till beslutet.

I början på december utsattes nattklubben åter igen för en sprängning. Ingen är ännu gripen för det dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattacken mot Birger Jarl

Mer i ämnet