Skärpta straff för granatattack

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffen för granatattacken mot Birger Jarl. Mannen får två år och tre månaders fängelse – kvinnan ett år och tre månader.

Den 21 maj kastade en man och en kvinna in två handgranater på nattklubben Birger Jarl i Uppsala.

En av granaterna detonerade i ett soprum, den andra inne på nattklubben. Granaterna var av typen M75, militära spränggranater som användes av den forna Jugoslaviska armén för att bekämpa personmål. Ingen människa kom till skada, utom gärningsmännen som skar sig i händerna när de krossade rutor på nattklubben.

Båda sidor överklagade

Åklagaren ville få paret dömda för allmänfarlig ödeläggelse, men tingsrätten valde att bedöma attacken som grov skadegörelse, och dömde kvinnan till tio månaders fängelse och mannen, som också dömdes för narkotikabrott, till två års fängelse.

Åklagaren Michael Ehrencrona var inte nöjd med straffen, utan överklagade domarna till hovrätten. Även mannen och kvinnan överklagade tingsrättsdomarna.

Grovt brott

Nu har domen i hovrätten fallit, och hovrätten skärper straffen för mannen och kvinnan.

Hovrätten anser att brottet är grovt eftersom mannen bland annat har handskats med skarpladdade spränggranater i stadsmiljö bland allmänheten. Han har bland annat gömt granaterna i en väska i kvinnans lägenhet utan hennes vetskap.

Mannen döms bland annat för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grov skadegörelse och narkotikabrott till två år och tre månaders fängelse. Kvinnan döms till ett år och tre månaders fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattacken mot Birger Jarl

Mer i ämnet