Smittskyddsläkare Johan Nöjd meddelade på onsdagen att det just nu inte blir några lokala restriktioner för Uppsala. Foto: SVT

Beskedet: Inga lokala restriktioner i Uppsala ännu

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten går inte ut med några särskilda lokala riktlinjer för Uppsala i nuläget.
– Tegnell tycker inte det är läge än och vi är ganska överens, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

Det står klart efter mötet smittskyddläkaren hade med statsepidemolog Anders Tegnell under onsdagsförmiddagen.

– Dels tycker de kanske inte att det är läge än, och möjligheten ges inte juridiskt förrän på måndag så vi ska ha ett nytt möte igen på måndag, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

– Det skulle vara lättare om man såg tydligt att smittan härrörde från studenter, då skulle åtgärder sättas in där. Men den delen har gått ned så bilden är mycket mer spridd.

Så det blir inga lokala restriktioner på måndag?

– Nej, inte på måndag morgon i alla fall. Det blir i så fall under nästa vecka om det blir något därifrån, säger Johan Nöjd.

Råd kommer

Nu ska smittskyddet och hälso- och sjukvårdsdirektören ”snacka ihop sig” kring vilka råd man ändå kommer att gå ut med i morgon, torsdag:

– Är det något man ska tänka på redan nu är det att inte gå på den här after worken eller dopet eller bröllopet. Till och med kanske inte den lilla kräftskivan. Sociala sammanhang med folk man inte träffar varje dag på jobbet ska man tänka sig noga för kring, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare.

– Eftersom det är så mycket fall just nu och där det går igen att man tror att man blivit smittad i privata sammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet
Mer Uppsala
Mer Nyheter