Fyrisskolans elever flyttas till andra skolor när skolan ska byggas om för att rymma elever från livsmedels- och restaurangprogrammet. Foto: SVT

Förslaget: Fyrisskolan läggs ned – elever flyttas till andra skolor

Uppdaterad
Publicerad

Mycket talar för att Fyrisskolan stängs och elever flyttar ut. Arbetet med att utreda skolans framtid har pågått under lång tid och det formella beslutet tas på utbildningsnämndens möte i oktober.

Eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Ekebygymnasiet behöver nya lokaler. Eleverna som går på den anpassade gymnasieskolan på Fyrisskolan är i behov av mer ändamålsenliga lokaler. Det är bakgrunden till att Fyrisskolan, med största sannolikhet, stängs till stora delar från och med nästa läsår. Förslaget är att skolan byggs om och under tiden flyttar alla elver utom de som går i den anpassade gymnaieskolan ut. Det är vad utbildningsnämnden väntas besluta.

Lösning för restaurangelever

Lokalerna på Ekebygymnasiet, där livsmedels- och restaurangprogrammet håller till i dag, håller inte måttet, och nu ska Fyrisskolan byggas om för att möjggöra en flytt. En ombyggnation krävs också för den anpassade gymnasieskolan som finns på Fyrisskolan i dag. Den preliminära prislappen för det i dag: 60 miljoner kronor.

Det här innebär att eleverna på Fyrisskolan från och med nästa läsår flyttas till andra skolor i Uppsala, samt att lärare omplaceras.

– För restaurang- och livsmedelsprogrammet och för vår anpassade gymnasieskola är det här den bästa lösningen. Samtidigt är det jobbigt att lämna ett sådant här besked till personalen. Det blir en jobbig tid innan de vet vilka skolor som de flyttas till, säger gymnasiechefen Christine Kastner Johnson

Nytt namn på skolan?

Uppgiften om att skolan skulle döpas om till Götgatan stämmer inte, enligt gymnasiechefen.

Men du utesluter inte att skolan får ett nytt namn när eleverna är tillbaka?

– Nej, det gör jag inte.

Men den kommer inte att heta Götgatan?

– Nej, vi har pratat om adressen många gånger, och det måste ha blivit en missuppfattning.

Den ombyggda skolan vid Fyrisån väntas stå inflyttningsklar höstterminen 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.