Det islamiska centret planeras ligga i Stenhagen. Foto: Arkitektritning: Tengbom

Beslut om islamiskt center i Stenhagen väntas idag

Uppdaterad
Publicerad

I dag väntas plan- och byggnämnden fatta beslut om bygglov för ett islamiskt center i Stenhagen. Bygget har kantats av politiska kontroverser. Flera partier vill stoppa bygget.

Det handlar om planerna på att bygga ett islamiskt center i Stenhagen. Flera partier vill stoppa bygget, men meningarna är delade. Det är Dawastiftelsen som äger marken här, och som vill bygga en föreningslokal.

Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna vill stoppa bygget.

– Det är möjligt att det blir en bra verksamhet, men mer sannolikt, enligt vår mening, att det kan leda till ytterligare polarisering i området, säger Simon Alm (SD).

Ärendet ska tas upp i plan- och byggnadsnämnden under torsdagskvällen. Lagen tillåter inte att kommunen prövar själva verksamheten. I stället försöker motståndarna nu stoppa centret genom att ändra i detaljplanen.

Men det här är ett sätt att runda lagen, enligt Socialdemokraterna.

– En föreningslokal, vilket är vad som ska byggas, passar väl på den marken, säger Ylva Stadell (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.