Intervjun avbröts av stenkastning. – Vi trodde först att det var kottar, säger Daniel Legue, redaktionschef.

SVT:s team utsattes för stenkastning: ”Hade kunnat sluta illa”

Uppdaterad
Publicerad

Två medarbetare på SVT Uppsala utsattes för stenkastning i går kväll. Teamet var på plats i Stenhagen i västra Uppsala för ett reportage om planerna på ett islamiskt center i området.

Det var vid 19-tiden i går som SVT:s team träffade två representanter för Dawastiftelsen, som äger marken intill Stenhagsvägen där de vill bygga en föreningslokal.

När gruppen gick in i skogsdungen där centrumet ska byggas, för att filma en intervju, landade flera större stenar intill dem på marken.

– Vi trodde först det var kottar – ingen blev träffad så vi tänkte inte mer på det då, säger SVT Uppsalas redaktionschef Daniel Legue, som var med ute på platsen.

Sten i bakrutan

Men när SVT-teamet återvände till parkeringen så var en av bilarna saboterad – en stor sten hade kastats in i bakrutan och däcken var uppskurna.

– Då gick vi tillbaka till dungen och såg att det inte var kottar som fallit utan stenar, de största stora som knytnävar, som någon kastat på oss, säger Daniel Legue.

– Det känns trist att det händer – vi var där för att göra vårt jobb. Det hade kunnat slutat illa, säger han.

En polispatrull kom till platsen och händelsen är rubricerad som försök till grov misshandel och skadegörelse. Ingen misstänkt har gripits. Bilen fick bärgas från platsen.

Bakrutan på bilen efter skadegörelsen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.