Islamiskt center i Stenhagen – i dag tas frågan upp igen

Uppdaterad
Publicerad

I dag samlas plan- och byggnadsnämnden för att klubba igenom bygglov, där ett har diskuterats betydligt mer än andra: Dawastiftelsens ansökan om att få bygga en föreningslokal i Stenhagen.

Frågan har delat politikerna i plan- och byggnadsnämnden i två läger. På ena sidan står Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De vill bevilja bygglovet.

– Vi går aldrig någonsin in och gör en bedömning om vem som ska ha en byggnad. Därför är det här en märklig diskussion. Vi har kommunlagen och plan- och bygglagen att förhålla oss till, säger Ylva Stadell (S) som är ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Flera partier emot

På andra sidan finns Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna, där det det sistnämnda partiet varit mest aktivt för att försöka stoppa bygget. Bland annat har SD flera gånger genomfört demonstrationer i Stenhagen.

Therez Almerfors är andre vice ordförande i nämnden, och emot bygget:

– Det handlar om Dawastiftelsens verksamhet som har varit i frågasatt av Säkerhetspolisen.

I dag är hon inställd på att mittenstyret med stöd av Vänsterpartiet klubbar igenom bygglovet.

– Så blir det med stor säkerhet, men jag är nöjd över förändringarna – att bygget inte blir lika högt som det var tänkt från början, och att lokalen nu har en entré till gemensamma utrymmen.

– I tidigare handlingar var det olika ingångar, där kvinnor skulle gå via en toalett. Det är inte okej.

Kan överklagas igen

Om bygglovet klubbas kan det fortfarande överklagas, men då krävs det att man är en så kallad sakägare, till exempel en granne.

I eftermiddag tas bygglovsärendet upp i nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.