Therez Almerfors(M) och Erik Pelling(S) har olika ståndpunkter i frågan om ett islamiskt center i Stenhagen. Foto: SVT

Delade meningar om islamiskt center: ”Framtiden får avgöra vem som hade rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Igår blev det mer eller mindre klart att ett islamiskt center kommer att byggas i Stenhagen. Frågan är kontroversiell och det finns oro över att problematiken fördjupas i ett område som beskrivs av vissa som ett ”laglöst land”.

– Jag hoppas att den här föreningslokalen kan spela en positiv roll, säger Erik Pelling(S).

Politiskt råder det delade meningar om ett framtida islamiskt center i Stenhagen. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling(S) tror att ett islamiskt center kan vara lösningen på en del av de problem som finns i området.

– Svenska kyrkan har haft en positiv roll i Stenhagen, och förhoppningsvis kan den här nya föreningslokalen också få den typen av roll, säger Erik Pelling(S).

Kommunen har fått motta en stor mängd skrivelser där olika personer framför allt uttrycker oro om att ett islamiskt center kan fördjupa problemen i Stenhagen.

– Vi har inte fått tydliga indikationer från polis och säkerhetspolis på att det här är något vi ska stoppa, säger Erik Pelling(S).

Moderaterna vill göra något annat

Moderaterna hör till de partier som ville upphäva detaljplanen och stoppa bygget vid gårdagens sammanträde i Plan- och byggnadsnämnden.

– Vi tar medborgarnas oro på allvar, vi vill göra något bättre med marken än vad som förslaget innebär, säger kommunlrådet Therez Almerfors(M).

I klippet ovan hör du mer om politikernas syn på saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.