Helena Proos (S) och Ingvar Smedlund (M) är oense om både stattomten och simhallen i Enköping. Foto: SVT

Beslut om Stattomten skjuts till hösten

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens kommunfullmäktige i Enköping var tänkt att besluta om ett köp av den omtvistade stattomten. Men så blev det inte. Nu förhalas beslutet till i höst.

Den omtvistade frågan om vad som ska göras med stattomten i centrala Enköping har länge skavt inom Enköpingspolitiken. I går hoppades majoriteten att man äntligen skulle kunna besluta om att köpa loss tomten från Peab som äger marken. Men oppositionen fick till en minoritetsåterremiss, det vill säga en återremiss trots att man inte är i majoritet, något som kan göras en gång med en tredjedel av rösterna i fullmäktige.

– Det känns oerhört tråkigt. Nu får vi hoppas att Peab som äger tomten inte ångrar sig när affären inte kan gå igenom så snabbt som vi tänkt. Och jag hoppas att återremissen är på allvar. Nu kan vi tidigast köpa tomten så sent som i september, säger Helena Proos (S), finanskommunalråd i Enköpings kommun.

”Behöver riskkalkyl”

Men från oppositionen kände man sig tvingade att agera på ett sådant sätt.

– Man har tagit det här budet rakt upp och ner och en värdering vore på sin plats. Vi behöver också en riskkalkyl. Vi måste tänka innan vi agerar och det tycker jag inte man gjort från den politiska ledningen, säger Ingvar Smedlund (M) oppositionsråd.

Minsta möjliga marginal

Ett beslut som dock kunde tas på fullmäktige var det om placeringen av det badhus man planerar i staden. Också det ett beslut som dragit ut på tiden men olika placeringar som alternativ. Men nu blir placering så som majoriteten vill. Med minsta möjliga marginal 26 mot 25 röster klubbades placeringen till Skvalbäcken, bakom Bahcohallen.

– Inom oppositionen var vi överens om att vi inte ville ha en återremiss. Jag tror inte att det hade gett något fylligare svar. Det här kunde gjorts bättre, det är vi övertygade om, men det är bättre att få i gång bygget nu, även om platsen kunde varit bättre, säger Ingvar Smedlund (M).

Spaden i jorden

Majoriteten däremot var nöjda efter fullmäktige.

– Det känns skönt att vi äntligen kan komma vidare i processen. Nu kan vi äntligen gå vidare och kanske få ner spaden i jorden inom ett år. Det känns jättebra, säger Helena Proos (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Simhallen i Enköping

Mer i ämnet