Beslut om utvisning dröjde ett och ett halvt år – Migrationsverket får JO-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som skulle utvisas fick inte beskedet förrän mer än ett och ett halvt år efter beslutet fattats. Nu får Migrationsverket kritik av Justitieombudsmannen, JO.

Det var en handläggare på Migrationsverket i Uppsala som upptäckte sina kollegers misstag av en slump. Handläggaren – som inte längre jobbar kvar – insåg att mannen fått leva i ovisshet alldeles i onödan, och JO-anmälde sin egen arbetsgivare.

Beslutet om utvisning fattades sommaren 2016, men meddelades mannen först i februari 2018 när han besökte Uppsalakontoret.

JO konstaterar att Migrationsverkets hantering av fallet har flera brister.

Att det dröjde ett år och åtta månader innan han meddelades beslutet kallar JO för ”oacceptabelt”, och Migrationsverket kritiseras för den ”bristfälliga hanteringen”.

”Vi beklagar det som hänt”

– Vi ser allvarligt på kritiken och beklagar det som hänt – vilket beslut man än får ska handläggningen ske så fort som möjligt, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

Verket ska nu följa upp kritiken internt.

Att det här uppdagades, kan de få några konsekvenser för de anställda som varit inblandade?

– Jag kan inte säga annat nu än att vi tittar på vad som inte fungerat och varför, säger Per Ek.

I klippet ovan förklarar SVT kritiken mot Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.