Restaurangbåten Skeppet i Fyrisån kantrade och hamnade med ena sidan på botten. Foto: SVT

Kommunen: Bort med ”Skeppet” eller betala vite på en halv miljon

Uppdaterad
Publicerad

Skeppet skulle vara borta för lite mer än en vecka sen, men än står båten kvar. Nu tar Uppsala kommun nya tag och kommer med ett viteshot mot båtägaren, istället för själva bolaget, på en halv miljon kronor.

Det har snart gått ett år sedan ”Skeppet” fick slagsida. Sedan dess har det legat i Fyrisån och turerna har varit många. Både Uppsala kommun och miljö- och markdomstolen har varit inkopplade i ärendet, men än står båten kvar.

Men under torsdagskvällen tog plan- och byggnadsnämnden ett beslut om ett vite mot båtägaren på en halv miljon kronor om inte båten är borta innan den 19 maj.

– Det är ett enigt beslut. Det som är nytt här är att istället för att gå mot själva bolaget så riktar vi vitet mot båtägaren, säger Therez Almerfors (M), som är 2:e vice ordförande i nämnden.

Varför då?

– Vi hoppas att vitet ska vara en morot nog för att han ska ta bort båten som stått där allt för länge.

”Kommunen kan ta bort båten och skicka fakturan”

Ett annat alternativ finns också – kommunen tar själva bort båten.

– Det skulle vi kunna göra och så skickar vi fakturan till honom, säger Therez Almerfors.

Har ni fått in klagomål om båten?

– Det är många som hör av sig, vissa undrar också varför inte kommunen kan ta upp den själva, men vi vill inte att skattebetalarna ska få betala för det här, det ska båtägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.