Kommunen sätter press på Skeppets ägare

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vill bli av med Skeppet i Fyrisån. Plan- och byggnadsnämnden har nu satt en tidsram för när fartyget ska vara borta från kajen nedanför Islandsfallet.

Plan- och byggnadsnämnden har tagit beslut om att förelägga ägaren till restaurangbåten Skeppet att senast två månader efter att ägaren tagit emot beslutet flytta på fartyget.

Enligt kommunen har det tidigare funnits ett tidsbegränsat bygglov för restaurangbåt, ett lov som löpte ut i februari. Eftersom det inte kommit in någon ny ansökan anser kommunen att ”är olovligt angjord vid kajen”.

Vidare anser kommunen att tiden under vatten gjort att fartygets bärförmåga påverkats negativt.

”Passar inte in i stadsbilden”

Kommunen hänvisar även till plan- och byggnadslagen, som ställer krav på att byggnadsverk ska harmoniera med stad- och landskapsbild, vara lämplig för verksamheten och anpassade efter personers rörelse- och orienteringsförmåga.

”Då fartyget delvis legat under vatten en tid, så bedöms inte fartygets utformning vara sådan att den längre passar in i stadsbilden. Inte heller bedöms den vara lämplig för sitt ändamål, då dess bärförmåga är osäker”, står det i beslutet.

SVT Nyheter har sökt ägaren för en kommentar, men har har inte gått att nå.

I mars sa kommenterade dock ägaren händelsen så här:

– Vi vet så lite nu. Vi får prata med kommunen och försäkringsbolaget. Vi får se hur vi går vidare. Om det finns något att rädda eller inte, sa han till SVT Nyheter Uppsala vid tiden för händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer