Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Restaurangbåten Skeppet kantrade i Fyrisån i mars 2018. Foto: SVT

Fartyg med brokig historia

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer kring restaurangbåten Skeppet. Nu ligger det på botten av Fyrisån, men tidigare låg det i Visby hamn.
– Det var allmänt trassel kring det där fartyget, berättar tidigare hamnchefen Bertil Klintbom för SVT Nyheter Uppsala.

Restaurangbåten Skeppet, som egentligen heter Svalan, byggdes 1908 i Norge.

Tidigare låg det i Visby hamn – då hette det Graceland.  Redan 2001 höll båten på att sjunka i hamnen, rapporterade Sveriges Radio Gotland. Bertil Klintbom var hamnchef i Visby vid den tiden.

– Det var i dåligt skick redan när det låg i Visby. Vi var lite oroliga för att fartyget skulle sjunka och att man inte skulle ha råd att ta bort det, berättar Bertil Klintbom.

Bogsering anmäldes

2006 hamnade fartyget i blåsväder efter att kommunen hittat dunkar med svartsprit på båten, rapporterade SVT:s Östnytt. 2007 beslutade kommunen att fartyget skulle bort från Visby hamn. Men när fartyget skulle bogseras till Stockholms skärgård anmäldes bogseringen av Kustbevakningen. Orsaken var att bogseringen gjordes av en fritidsbåt. ”Jag har aldrig sett att ett sådant här ekipage bogserats till havs tidigare”, sa fartygsinspektören till Sveriges Radio Gotland.

– Vi var ganska glada när det försvann från Visby hamn, men vi var lite oroliga att det skulle sjunka på vägen, säger Bertil Klintbom.

Hamnade i Fyrisån

Fartyget hamnade till slut i Fyrisån i Uppsala. Även här har det varit många turer, med indragna utskänkningtillstånd och misstankar om svartarbete.

2013 rapporterade UNT att den krögare som drev restaurang på fartyget misstänktes ha tagit ut drygt två miljoner kronor svart.

2017 sas kontraktet upp med krögaren som drivit restaurang och nattklubb på restaurangbåten.

Nu ligger alltså Skeppet med slagsida i Fyrisån. Men enligt Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala, hade Skeppet vid förlisningen såvitt han vet fortfarande tillåtelse att ligga kvar på sin plats.

– Det finns olika villkor beroende på vad man driver för verksamhet ombord på fartyg som detta. Men det krävs att man har en hamnplats för att få ligga här och det tillståndet har fartyget, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer