Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här rycker Sjöräddningen ut i svävare Foto: SVT

”Skeppet” har slagsida i Fyrisån

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen fick restaurangbåten Skeppet i Fyrisån slagsida och sjönk till botten på ena sidan. Ingen person ska ha befunnit sig på båten i samband med händelsen.

Det var vid halv sex-tiden under tisdagsmorgonen som man fick vetskap om att fartyget Skeppet som ligger förtöjd vid Islandsbron hade fått slagsida.

– Det stämmer, den är på botten redan. Det är en restaurangbåt av något slag. Vi har lämnat platsen nu och överlämnat det till kommunen. De försöker få tag på ägaren till båten, uppger Johan Wisnes på Storstockholms räddningscentral.

Fartyget ska enligt uppgift stått upprätt vid 21-tiden igår kväll.

– Troligtvis har det gått hål i skrovet och det har sipprat in vatten under natten och fartyget har fått slagsida. Det hålls kvar just nu med ett spännband, säger Per Richard Rönnberg, enhetschef för renhållningen vid Uppsala kommun.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Restaurangbåten Skeppet kantrade i Fyrisån i mars 2018. Foto: SVT

Sjöräddningssällskapet hjälper till

Han nämner också att brist på underhåll i kombination med att isen tryckt på skrovet, kan ha gjort att det lättare gått hål.

Finns det några risker med att den står såhär?

– Skeppet står på botten just nu, motorn är konserverad och det finns inget drivmedel i den. Nu ska vi bara stabilisera den så den inte hamnar helt ut i ån.

Även Uppsala Sjöräddningssällskap är på plats med en av sina svävare för att hjälpa till i arbetet.

Kommunen försöker nå ägaren till fartyget men har fortfarande inte fått kontakt. Det ska inte ha varit någon person på båten när den kantrat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer