Sjunket skepp en skamfläck enligt Uppsalaborna

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det gått två månader sedan restaurangbåten Skeppet fick slagsida i Fyrisån, ligger vraket fortfarande kvar. Ett trist inslag i staden, tycker Uppsalaborna.

– Jag är trött på att se den ligga såhär. Den har legat här alldeles för länge nu och jag tycker att man borde ha gjort något åt saken. Jag går här ofta och det stör mitt estetiska sinne.

Det säger Uppsalabon Ines när SVT träffar henne nere vid den vattenfyllda restaurangbåten vid Islandsfallet. Och hon är inte ensam med sin åsikt. Pensionerade advokaten Thomas Kruuse är också trött på att se vraket när han promenerar i området.

– Jag tycker att det ser bedrövligt ut. Dessutom ligger det i Uppsalas vardagsrum, så man tycker att de borde göra något åt det snabbt, säger han.

Problemfyllda bärgningsförsök

Det var i slutet av mars som Skeppet fick slagsida i Fyrisån. Högt och forsande vatten under våren har satt stopp för flera av kommunens bärgningsförsök och även om vattennivån redan nu är betydligt lägre är det först i början av juni som man testar igen.

– Jag har full respekt för att man behöver planera en sådan här åtgärd och boka upp resurser i god tid och då kan det vara svårt att snabbt boka om dem. Den här planeringen gjorde man tidigt och då hittade man det här tillfället, säger Roger Lindström, områdeschef på Uppsala kommun.

”Störde mig mer på skräpet”

Men att det ligger ett kantrat skepp mittemot stadsparken är ändå inget som berör alla nere vid Fyrisån. Lovisa Nilsson följde med kompisen Johanna Billberg för att ta det lugnt på bryggan.

– Det är nog första gången som jag är här, säger Lovisa Nilsson.

Vad tänkte du när du fick se det här när du kom hit?

– Jag tänkte nog inte så mycket på det. Jag störde mig mer på skräpet i vattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.