Arkivbild. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Beslutet efter vargattackerna: Godkänner skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtiotal får har dödats i misstänkta vargattacker bara den senaste veckan. Nu beslutar Länsstyrelsen att godkänna skyddsjakt.

– Men vi har begränsat det till en vuxen varg, det här vargreviret är genetiskt väldigt värdefullt, säger Lennart Nordvarg, chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen Uppsala län.

De senaste veckorna har totalt fem angrepp inträffat i Siggeforareviret, och därför bedömer länsstyrelsen att risken i området är större än vanligt.

– Angreppsfrekvensen har ju ökat väldigt mycket så vi känner att vi har nått en brytpunkt där vi måste göra vad vi kan, säger Lennart Nordvarg.

Han betonar att jakten är reglerad med en utsedd jaktledare. Det är alltså inte tillåtet för vem som helst att genomföra skyddsjakt.

”Jättestor oro”

Beslutet tas efter att en rad ansökningar inkommit till länsstyrelsen.

– Det är klart att det finns en jättestor oro bland fårägare.

Beslutet gäller skyddsjakt efter en vuxen varg och får pågå till och med den 30 september 2021. Den får enbart bedrivas i eller i anslutning till hagar med får.

Länsstyrelsen bedömer också att det är fortsatt viktigt att jobba med uppsättning av rovdjursavvisande stängsel i reviret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer