Det har föreslagits personalbesparingar på 163 miljoner. Genrebild. Foto: TT

Besparingar på Ackis föreslås – vill skära 163 miljoner på personal

Uppdaterad
Publicerad
För att Akademiska sjukhusets ekonomi, vars årsprognos var ett underskott på 375 miljoner, ska komma i balans föreslås nu personalbesparingar på 163 miljoner kronor.
– Vi kommer att se på alla avdelningar, Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Sjukhusledningen har tagit fram olika förslag på besparingar som ska göras inom personalen vid Akademiska sjukhuset. Målet är att 163 miljoner kronor ska sparas in under 2019.

– Vi har tittat på olika områden där det möjligen ska gå att stoppa kostnadsutvecklingen för att hamna på en annan kostnadsnivå, säger Eric Wahlberg, sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset. 

Personalbesparingarna är en av de åtgärderna vid sjukhuset som föreslås för att nå en ekonomisk balans.

– Vi har identifierat 163 miljoner i personalbesparingar och vi räknar med att vi kan uppnå 60 procent av detta under året, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Hon berättar att arbetet redan är igång vid Akademiska sjukhuset och förslaget har förhandlats med facket.

Fyra olika punkter för personalminskningar

Det är läkargruppernas jourkompskuld samt semesterskuld som ska minska till en kostnad på 60 miljoner. Läkarna ska med andra ord vara mer lediga. Antalet visstidsanställda ska minska till en kostnad på 32 miljoner, och tillsvidareanställda ska minska med 71 miljoner kronor.

– Jag har lagt förslaget till sjukhusets ordförande och vi har börjat med de första två delarna. Som arbetsgivare ska vi planera för att medarbetarna ska kunna ta ut sin semester istället för att det blir lönekostnader. De andra två delarna är i analysfasen, säger Eric Wahlberg, sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.

För att göra besparingar gällande visstidsanställda handlar det om att deras vikariat inte förlängs eller ersätts när de tar slut. Gällande tillsvidareanställningarna handlar det om att inte ersätta personerna när de slutar sin tjänst. Tillsvidareanställningarna berör 15 specialistläkare, 5 överläkare och 86 undersköterskor.

– Det handlar främst om pensionsavgångar ska återbesättas eller inte, och man behöver se på varje tjänst huruvida det är möjligt. Det här berör inte några sjuksköterskor, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Enligt sjukhuset undantas också biomedicinska analytiker, hälsoprofessionerna, medicinska sekreterare – samt andra bristyrken. Lediga tjänster kommer fortsatt att återbesättas där uppger sjukhusledningen.

Påverkan på verksamheten

Vilka verksamheter som berörs av besparingarna är ännu inte fastställt.

– Vi kommer att se på alla avdelningar var neddragningar kan göras. Även om det vid Akuten, Anopiva, psykiatrin och barnsjukhuset kan bli svårt då det är ett ansträngt läge där, Malin Sjöberg Högrell (L).

– Vi gör en värdering på alla verksamheter och förhoppningen är att det påverkar lite. Det kan bli så att man framöver exempelvis samverkar mellan olika verksamheter, jobbar över olika kliniker eller inte påbörjar planerade projekt. Men det här beror på uppdrag till uppdrag, säger Eric Wahlberg.

Kommer tjänster som inte blir ersatta att behöva bemannas upp med hyrsjuksköterskor i framtiden?

– Det är jättevårt att säga och något som vi vill undvika, det blir en bedömningsfråga från fall till fall, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer