– Vi behöver få se ett ljus i slutet av tunneln, säger Pouya Ghelichkhan, ST-läkare vid akutsjukvården. Foto: Anja Westman/TT

Läkarna på Akademiska: ”Vi går på knäna”

Publicerad

Skyddsombuden för sjuksköterskorna har tidigare slagit larm om läget på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset. Det har beskrivits som det värsta läget någonsin. Nu vittnar även läkarna om en ohållbar arbetsmiljö.

I ett samlat brev har ett 30-tal läkare på Akademiska sjukhuset gått ihop för att beskriva läget på sjukhusets akutmottagning, och det är inte någon glädjande bild som målas upp.

– Vi vill visa att sjuksköterskorna och undersjuksköterskorna inte är ensamma. Situationen på akutmottagningen är inte bra, och det är inte en hållbar arbetsmiljö, säger Pouya Ghelichkhan, ST-läkare vid akutsjukvården.

Vad behövs för att förbättra situationen?

– Just nu är det svårt för oss att se något ljus i tunneln, så att säga. Vi behöver kunna se något att se fram emot.

”Tvingas prioritera bort personer som behöver vård”

Patienter får idag ligga och vänta flera timmar för att få vård på akutmottagningen. Ett stort problem som påverkar personalen både på jobbet, men även efter.

– Man jobbar över, man är helt fysiskt och psykiskt slut när man kommer hem. Man får ingen vila.

Så här skriver läkarna i sitt brev:

”Ja, det behövs krisåtgärder för att rädda den akuta situationen. Men vi behöver också att våra politiker visar en vilja att ta ansvar för problematiken även på längre sikt. Det behövs hopp om en ljusning helt enkelt, nu när så många av oss går på knäna. Ett första steg kunde vara att våra folkvalda besöker Akutmottagningen och på nära håll får se dels den enorma frustration som bubblar under ytan men också den stora potential som finns för att bedriva riktigt god akut sjukvård. Lyssna till vårdpersonalen, det är vi som är vården!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer