Att man låser in sig på toaletten för att man inte längre orkar är ”standard” bland sköterskorna på akuten, berättar en som jobbar där. Foto: TT

Sköterska på akuten: ”Tvingas ignorera dem som skriker på hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetssituationen på Akademiska sjukhusets akutmottagning är ”helt vidrig”. Det säger en av sköterskorna som jobbar där.
– Man låser in sig på toa för att man inte orkar, det är standard.

Skyddsombuden har slagit larm om situationen på akuten och kallar den ”den värsta någonsin”. Senast i morse fyllde 24 patienter mottagningens korridorer.

– Det är helt vidrigt, jag gick förbi en patient som skrek ”hjälp mig”, för jag visste att det var en ”sån typ”, som inte är sjuk egentligen.

Sköterskan, som vill vara anonym, förklarar att platsbristen på avdelningen leder till att hon tvingas be patienter som är ”friska nog” att sätta sig på en stol för att man behöver sängplatsen till en annan patient.

Blir utskälld av patienter

Hon berättar också om skammen över att både tvingas ignorera patienter, och över att andra patienter ser på när detta sker.

– Man blir utskälld av patienter och får höra hur oduglig man är. Man vill göra något men hinner inte. Jag har mat i kylen som man kan dricka snabbt istället för att behöva tugga.

När arbetssituationen blir för övermäktig låser sköterskan in sig på toaletten.

Låser in sig på toa och skäms

– Att man låser in sig på toa länge för att man inte orkar är standard bland de flesta. Man skäms och väntar bara på nästa kommentar från patienter, om hur läget ser ut. Och man skäms när man inte kan hjälpa till med saker.

Även om belastningen på läkarna inte är lika stor som på den övriga personalen så har även de svårt att hinna med, beskriver sköterskan. Hon ser hur patienter lämnar akuten utan att ha fått träffa en läkare eftersom de inte orkar vänta. Och en av orsakerna till överbelastningen menar hon är att patienter söker sig till akuten för tillstånd som inte är akuta.

– Många är inte i närheten av akut sjuka. Och de tar otroliga resurser.

”Oumbärliga”

Samtidigt hyllar sköterskan de frivilliga från Röda korset som under dagtid hjälper till att serva patienter med kaffe och mackor.

– De är oumbärliga. Och all personal är så bra, alla hjälper varandra. Och tack och lov har vi fantastiska chefer, men vad ska de göra? Det måste ske en förändring nu!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer