Barnakutens verksamhetschef Ulrika Bäckman drömmer om att få öppna upp fler vårdplatser även för barn under infektionssäsongen. Foto: SVT

Pressat läge även på barnakuten vid Akademiska

Publicerad

Så här i infektionstider är det högt tryck även på barnakuten i Uppsala. Verksamhetschef Ulrika Bäckman önskar därför att de hade fler vårdplatser under vintersäsongen.

– Vi vet ju att det varje år blir tuffare under infektionssäsongen. Och i år är det ett rekordår vad det gäller RS-virus, ett luftvägsvirus som drabbar oss alla, men gör de riktigt små barnen sjuka, säger Ulrika Bäckman som är verksamhetschef på barnakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

För närvarande kommer det ungefär 80 barn per dygn till barnakuten. Det är mer än dubbelt så många jämfört med den lugnaste perioden mitt i sommaren.

På vuxensidan öppnar man en extra avdelning under influensaperioden. Det är något som Ulrika Bäckman gärna ser att man tog efter även för de yngsta patienterna.

– Det är min dröm att vi ska kunna möta upp det här ökade söktrycket på ett annat sätt än vad vi har möjlighet att göra i dag. I nuläget har vi åtta vårdplatser som är infektions- och utredningsplatser. Om man skulle få prova med tolv? Det är ingen jätteökning, men en bra start, säger Ulrika Bäckman.

Jobbar hårt för medicinsk säkerhet

Men precis som på den stora akutavdelningen skulle en hel del av besöken till barnakuten kunna undvikas.

– Dels är vår önskan att man ställer sig frågan om man verkligen behöver åka till barnakuten. Det finns andra vårdgivare, till exempel vår närakut här i Uppsala har en stor erfarenhet av barn. Det skulle underlätta jättemycket för oss i vår strävan efter att hjälpa de svårast sjuka barnen.

Personalen känner också hela tiden en press att skicka hem barn så fort det känns medicinskt säkert, för att skapa plats för nya patienter.

– Lite mer humana aspekter blir ibland lidande. Men vi jobbar hårt med att det inte ska vara medicinskt osäkert, säger Ulrika Bäckman med betoning på ordet hårt.

Men den medicinska säkerheten kan ni i alla fall behålla hela tiden?

– Jag hoppas det. Jag ser inte alla fall, men det är det vi jobbar för, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer