Parkeringsgaraget kommer att stängas under renoveringen. Foto: Samuel Björk/SVT

Betongbitar lossnar vid barnsjukhusets parkering

Uppdaterad
Publicerad

Betongbitar som lossnar, sprickor och rostangrepp. Parkeringsgaraget vid Akademiska barnsjukhuset har allvarliga skador och ska nu renoveras.

Parkeringsgaraget vid Akademiska barnsjukhuset och kvinnokliniken, som är nära 40 år gammalt, måste renoveras. En tredjedel av garaget är idag avstängt, på grund av att bland annat betongdelar lossnat och ramlat av.

– Garaget är bland annat angripet av vägsalt som kommer in med bilarna. Sprickor har också uppstått i och med bygget av 100-huset i närheten. Det är gammalt och behöver rustas, och att bygga ett helt nytt garage skulle bli betydligt dyrare, säger Johan Edstav (MP), ordförande i Region Uppsalas fastighets- och servicenämnd.

Framtidens Akademiska

Ska samsas med 100-huset

Runt 40 miljoner kronor kommer renoveringen att kosta, och målet är att garaget ska stå klart före invigningen av

Johan Edstav (MP) Foto: Ramin Takamoli/SVT

  det nya 100-huset, som i sin tur ska stå klart nästa höst.

Det innebär enligt Johan Edstav att garaget kommer att stängas helt under renoveringen, och att besökare till både barnsjukhuset och det nya 100-huset sedan ska samsas om parkeringsplatserna i tvåvåningsgaraget.

Ser ni en risk med att parkeringssituationen på sjukhusområdet blir pressad?

– Det är det garage på sjukhusområdet som det är lägst beläggningsgrad på idag. I och med att en del av garaget för tillfället är stängt kan jag inte svara på det. Men det kommer att behövas en del parkeringsplatser på den västra sidan när 100-huset går i drift, och vi kommer att se över parkeringssituationen på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet