Biträdande sjukhusdirektören Hans-Olov Hellström är nöjd över att inflyttningen av resterande verksamhet, som ska finnas i 100-huset, kan påbörjas inom kort. Foto: SVT

Vattnet inget hinder för inflyttning i 100-huset

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio månaders arbete med att få vattnet godkänt i delar av 100-huset har felet hittats. Nu startar planeringen av inflyttningen som beräknas pågå under stora delar av våren.

Det var på måndagen som styrgruppen för Framtidens Akademiska sjukhus tog beslutet att vattnet i 100-husets ledningar inte längre utgör ett hinder för inflyttning.

– Det känns bra att äntligen ta hela huset i besittning, säger Hans- Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset.

Framtidens Akademiska

Det var i mars i år som problemen med vattnet upptäcktes och i augusti intensifierades arbetet med att få bukt med mikroorganismerna. Dessa kunde utgöra ett hot för extra känsliga patienter som ska vårdas i 100-huset.

Agregat förvärrade problem

Genom systematisk spolning och en avstängning av de så kallade UV-agregaten har vattenkvaliteten förbättrats – och är nu alltså så bra att patienter, personal och utrustning kan flytta in.

Det stora felet som drev på tillväxten av mikroorganismer var enligt Hans-Olov Hellström att UV-agregatet var för starkt och bidrog till mer mikrooragnismtillväxt i stället för att hålla den i schack.

”Vattenkvaliteten är bra”

– De åtgärder som gjorts har gett effekt och vattenkvaliteten är bra och uppfyller de krav som Livsmedelsverket ställer, säger Hans-Olov Hellström.

Enligt vad SVT Nyheter Uppsala erfar har kostnaden för provtagning, spolning och expertråd kostat region Uppsala cirka 15 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet