Byggandet av 100-huset beräknas bli 190 miljoner kronor dyrare än budget. Foto: Ramin Takamoli/SVT

Efter legionellalarmet i 100-huset – provsvar dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Den 15:e mars så skulle inflyttning ha påbörjats i 100-huset på Akademiska sjukhuset. Men sedan legionellasmittan fick fäste i byggnaden är det oklart när de första patienterna kan tas emot.

Klorsköljning och högtrycksspolning har satts in sedan provtagningarna visat att legionellabakterierna fanns i vattnet i 100-huset. Det har SVT Nyheter Uppsala tidigare berättat.

– Vi fortsätter med behandlingen samtidigt som vi regelbundet spolar igenom allt med varmvatten för att vattnet inte ska stå stilla, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Patientsäkerheten går före allt

Den 15:e mars väntas provsvaren som visar om det finns legionellabakterier kvar i byggnaden.

– Vi tog ett 100-tal nya prover förra veckan och dessa måste odlas en period innan vi kan få ett resultat och sen tar vi nya prover igen, säger Mikael Köhler.

Och vattnet måste få stå still ett tag innan nya prover kan tas. För det är då man ser om bakterierna får nytt fäste eller inte.

I byggnaden ska det inhysas patienter med cancer men även röntgen- och specialmedicinpatienter.  Dessa personer behöver hanteras varsamt och säkerheten kring detta måste vara hundra procent enligt Mikael.

– Säkerheten kring det här måste gå före allt. Vi måste verkligen vara säkra på att det inte finns kvar några bakterier innan patienterna är välkomna hit, säger han.

Och när det är dags för öppning det återstår alltså att se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet