Nu tas de första patienterna emot i 100-huset när en röntgenavdelning öppnar. Foto: SVT

Nu kommer de första patienterna till 100-huset på Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar de första patienterna tas emot i det nybyggda 100-huset på Akademiska sjukhuset – ett bygge som har kantats av många problem. Inte förrän efter sommaren kan huset vara helt funktionsdugligt.

Det är en röntgenavdelning som nu öppnar för patientundersökningar. De första patienterna anländer klockan åtta på onsdagsmorgonen.

Röntgenavdelningen ligger en trappa ned och har aldrig haft någon tillväxt av legionella. Och trots att ledningar sanerats kan ännu inga patienter skrivas in i 100-huset över natten – vattenkvaliteten är ännu inte är helt säker.

Framtidens Akademiska

Egentligen skulle de första patienterna ha flyttat in redan i februari, men då hittades legionellabakterierna och en sanering inleddes. Innan dess hade det också uppdagats att många av badrummen var felbyggda.

Just nu pågår en process för att avgöra vems ansvar problemen är – och vem som ska betala.

Slutnotan för 100-huset kan därmed ändras, men just nu ligger den på 2,5 miljarder kronor.

När de 96 patientrummen väl öppnar, så får sjukhuset totalt ändå inte fler vårdplatser.

Hans-Olov Hellström. Foto: SVT

– Det är ju brist på personal, så tyvärr gör det ingen skillnad i nuläget, säger Hans-Olov Hellström, biträdande sjukhusdirektör.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet