Rekorddyra sjukhusbygget snart inflyttningsklart

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått närmare tio år sedan de första planerna för en ny sjukhusbyggnad inne på Ackis område tog form. Till hösten påbörjas inflyttningen och under tisdagen fick media en smygtitt i 100-huset.

Byggnationerna av J-huset, eller 100-huset som det också kallas eftersom det blir ingång nummer 100, startade 2015 och turerna har varit många. Särskilt kostnaderna har väckt diskussioner eftersom bygget blir över en halv miljard dyrare än beräknat. En orsak var att upphandlingen av bygget inte gjordes på rätt sätt. Prislappen landade till sist på 2,5 miljarder kronor.

– Ska man ha en god verksamhet så kostar det pengar. En hel del av pengarna kommer från försäljningen av Ulleråkers sjukhus, men vi kommer också att behöva ta en del lån, säger regionrådet Börje Wennberg (S).

Framtidens Akademiska

Finns det en risk att det kommer en ekonomisk baksmälla som drabbar skattebetalarna?

– Nej, det är inte aktuellt med några skattehöjningar och där finns en bred politisk enighet, säger Börje Wennberg.

Cancervård och röntgen

Det nya 100-huset kommer främst att inhysa cancervård, röntgen och specialmedicin. Det finns plats för närmare 100 patienter, och alla rum är enkelrum. Utrustning för strålning och operation har den senaste tekniken och är framtagen i samarbete med Uppsala universitet.

Den första november påbörjas inflyttningen och patienterna tas emot från och med februari nästa år.

Att rekrytera personal kan bli en utmaning för Region Uppsala, eftersom det råder brist på bland annat specialistsjuksköterskor.

– Vi vidtar en lång rad åtgärder och jag ser ändå positivt på läget, säger Börje Wennberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet