Landstinget överväger säga upp förvaltningsdirektör

Uppdaterad
Publicerad

Tillförordnad landstingsdirektör Kerstin Westholm har i dag underrättat förvaltningsdirektören för Landstingsservice, Thord Hägg, om att landstinget överväger att säga upp hans anställning. Detta på grund av den skenande kostnaden för nybyggnationen vid Akademiska sjukhuset.

Åtgärden vidtas mot bakgrund av de utredningar som gjorts angående fördyringen av den nya vård- och behandlingsbyggnaden vid Akademiska sjukhuset.

– Det är en sammanvägd bedömning som har lett till det här. Thord Hägg har först och främst gått utanför ramarna när det kommer tilll budgeten, men sen också brustit i rapporteringen till ansvariga politiker gällande detta, säger Kerstin Westholm.

Förvaltningsdirektören har rätt att begära överläggning med arbetsgivaren. Beslut om uppsägning kan därför tidigast tas den 9 september.

– Han har nu möjlighet till en överläggning enligt lagen om anställningsskydd. Om han inte tar sig den rätten kommer beslutet träda i kraft om en vecka ändå, säger Kerstin Westholm.

”Ansvar måste krävas”

– Landstingsdirektören har tagit detta beslut och hon har fullt förtroende från min sida, säger Landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

Enligt Börje Wennberg (S) måste ansvar krävas för den fördyring som skett.

– Thord Hägg är den yttersta ansvariga för detta och någon måste ta ansvar. Jag har ju varit delaktig under byggprocessens gång och är väl insatt, och det är klart att det är ett misslyckande när saker blir dyrare än tänkt, säger han.

Huruvida det faktiskt blir en uppsägning i slutändan eller inte vill Börje Wennberg (S) inte gå in på.

– Jag vill inte föregå detta. Men jag har som sagt mitt fulla förtroende för landstingsdirektören Kerstin Westholm och hennes beslut, säger han.

Enligt landstingsdirektören Kerstin Westholm är dagens besked antiklimaxet på ett misslyckande.

– Det är ett misslyckande. Det är först och främst tråkigt att behöva ge sådana här besked, men det är viktigt att saker blir gjorda på rätt sätt. Thord Hägg har förfogat över skattebetalares pengar och då måste man ta ansvar när saker inte går som det var planerat, säger hon.

”Ställer mig inte bakom det”

Men även om den nuvarande prognosen nu tyder på att bygget av J-huset kommer landa på omkring 600 miljoner över ursprunglig beräkning, så menar landstingsdirektören för Landstingsservice Thord Hägg att det fortfarande finns utrymme till besparing.

– Det som ligger nu är en prognos. Enligt min mening kan det slutgiltiga summan bli mindre, säger han.

Thord Hägg säger sig ha respekt för dagens besked, men säger också att han är av en annan syn än landstingsdirektören.

– Jag respekterar beskedet. Däremot så ställer jag mig av naturliga skäl inte bakom det, säger han.

Men du är ju ytterst ansvarig?

– Stämmer. Det är jag som är ytterst ansvarig. Jag kommer inte sätta mig emot beslutet. Men jag har mina reservationer. Processen får nu ha sin gång, säger Thord Hägg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet