SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om att prislappen för nybyggnationen vid Akademiska sjukhuset kommer landa långt över budgeten på 1,8 miljarder kronor. Tidigare bedömningar var 2,2 miljarder – men nu står det klart att kostnaden också kommer överskrida det. Detta efter landstingets egna genomgång.

Nybyggnation på Akademiska kraftigt över budget

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om att prislappen för nybyggnationen vid Akademiska sjukhuset kommer landa långt över budgeten på 1,8 miljarder kronor. Tidigare bedömningar var 2,2 miljarder – men nu står det klart att kostnaden också kommer överskrida det. Detta efter landstingets egna genomgång.

I dag presenterades beräkningarna för produktionsstyrelsen och den nya vård- och behandlingsbyggnaden vid Akademiska sjukhuset. Det står nu klart att de nya vård- och behandlingsbyggnaden som nu byggs på Akademiska sjukhuset kommer att bli kraftigt fördyrad.

Enligt de ursprungliga kalkylerna skulle byggnaden kosta 1,8 miljarder kronor att uppföra. Nu har det visat sig bli betydligt dyrare.

Framtidens Akademiska

– Ja när vi nu gjort en mer detaljerad kostnadsberäkning så kommer det bli omrking 484 miljoner kronor dyrare än den första kalkyleringen, säger Thord Hägg som är förvaltningsdirektör vid Landstingsservice och den som är byggherre för projektet.

Men 484 miljoner mer av skattebetalarnas pengar, är det rimligt när landstingets ekonomi är kärv?

– Det är en berättigad fråga helt klart, men 92 miljoner av dom 484 miljonerna beror på ökade produktionskostnadsökningar som vi har just nu. Det handlar om att marken inte var som den borde, det fanns storta lerköttlar i botten och det har fördröjt produktionen.

Sämre mark än väntat

Har det inte gjorts prospekteringar av marken?

– Jo, givetvis har det gjorts, men kanske inte tillräckligt, säger Thord Hägg.

Thord hägg fortsätter att berätta att de nu fått i uppdrag att ta reda på varför det kommer bli ytterligare 392 miljoner kronor dyrare och om det går att få ned dessa kostnadsökningar.

– Vi har nu fått i uppdrag att se över hur vi kan minska kostnaderna och stoppa fördyrningen. Det ska vi göra under sommaren och rapportera tillbaka till produktionsstyrelsen senast den 1 september, säger byggherren för projektet Thord Hägg till SVT Nyheter Uppsala.

En halv miljard

SVT Nyheter Uppsala har tidigare rapporterat om en prislapp på omkring 2,2 miljarder kronor. Efter att den nya beräkningen nu kommit uppskattas prislappen landa om omkring 2,3. Alltså nästan en halv miljard över första kalkylen.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Det är ett extraordinärt läge, eftersom landstinget redan tidigare har ett svårt ekonomiskt läge. Därför har vi i dag sammankallat landstingsstyrelsens arbetsutskott till ett extra sammanträde, skriver landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) i ett pressmeddelande.

Ska se över projektet

En annan fördyring beror på att kalkylerna för till exempel el, vvs och markarbeten har visat sig vara alltför lågt räknade. Dessutom har programändringar drivit upp kostnaderna ytterligare.

– Vår första prioritet är att skyndsamt se över möjligheterna att minska kostnaderna och begränsa fördyringen. Vi måste också klarlägga var ansvaret ligger och i vilken mån landstinget skyddas av avtal och försäkringar. Vi avser också att göra en översyn av hela projektet Framtidens Akademiska, skriver Börje Wennberg (S) i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet