Så ska kostnaden för krisbygget sänkas

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheterna att minska de skenande kostnaderna för bygget av 100-huset vid Akademiska sjukhuset är små. Det står klart efter landstingets översyn av projektet. Dock är det möjligt att finansiera en del det uppkomna underskottet genom att låta renoveringen av andra delar av sjukhuset bli mindre omfattande

I september beslutade landstingsstyrelsen att bromsa delar av byggprojektet på Akademiska sjukhuset för se över bygget och ta fram åtgärder för att komma tillrätta med den fördyring om över en halv miljard kronor som tidigare rapporterats.

Enligt en genomgång som landstinget gjort kan kostnaden minskas med 88 miljoner, däremot återstår stora besparingar på omkring 400 miljoner om ursprungsbudgeten ska hållas.

Måste tas från annat håll

Enligt tjänstemännens bedömning är det svårt att minska kostnaden för det redan påbörjade bygget av 100-huset. Däremot är det möjligt att göra anpassningar i kommande delprojekt för att kompensera en del av fördyringen. Renoveringen av det så kallade centralblocket pekas ut som ett tänkbart område för besparingar. Genom att förändra planen kring upprustning av centralblocket kan eventuellt kostnaderna, enligt tjänstemännens bedömningar, minskas med 370 miljoner kronor.

– Landstingsstyrelsen har inte tagit ställning till hur vi går vidare med förslagen. Det är frågor som ska behandlas av produktionsstyrelsen och landstingsfullmäktige. Men det är positivt att det finns möjligheter att minska kostnaderna, kommenterar landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S) i ett pressmeddelande.

Försenat

Slutdatum för projektet är nu också framflyttat på grund av förseningarna som uppkommit efter fördyringens genomgång. Nu beräknas de första patienterna kunna tas emot hösten 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet