Dramatisk kostnadsökning för bemanningssjuksköterskor inom landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för inhyrd personal inom landstinget har ökat dramatiskt de senaste fem åren. Framför allt är det inhyrningen av bemanningssjuksköterskor som står för den stora ökningen.

Det är inte bara på sommaren som man har problem med att rekrytera sjuksköterskor utan bristen råder året om. Det har gjort att bland andra Akademiska sjukhuset istället har fått hyra in personal från bemanningsföretagen. Personal som kostar betydligt mer än den ordinarie.

– Kostnaden för en inhyrd sjuksköterska om man räknar utifrån ett heltidsmått är knappt dubbelt så hög, säger Inga-Lill Anderson som är personalchef på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hyrpersonal Uppsala

Mångdubbel kostnadsökning

År 2010 lade landstinget 2 miljoner kronor på bemanningssjuksköterskor. I dag, fem år senare, är den summan 21 miljoner kronor. 

– Personalförsörjningssituationen av sjuksköterskor har blivit svårare under åren, säger Inga-Lill Anderson.

”Kan styra mitt schema bättre”

Men att det är brist på sjuksköterskor håller inte de sjuksköterskor som SVT Nyheter Uppsala har pratat med, med om. Utan för dem är det den höga stressnivån, dåliga scheman och den låga lönen som gör att de väljer bort landstinget som arbetsgivare.

– Som mitt jobb var på landstinget mot slutet var det väldigt mycket stress, jag hade inte tid och det jobb som jag tycker att min befattning innebär som sjuksköterska. Som bemanningsanställd har jag mycket bättre villkor, jag kan styra mitt schema mycket bättre. Man kommer ifrån det som man har som anställd av landstinget, de vill säga ingen som ber mig flytta på semestern och dessutom har jag fått en avsevärt högre lön, säger Per-Ola Blomgren som arbetar som sjuksköterska åt ett bemanningsföretag.

Vill minska antalet bemanningsanställda

Den totala kostnaden för både inhyrda läkare och sjuksköterskor inom landstinget var förra året 83 miljoner kronor. Årets budget är 35 miljoner och bara de första månaderna har man gjort av 30 miljoner.

– Jag hade naturligtvis helst sett att vi hade haft en väsentligt lägre summa till det här. Vi har en tydlig ambition att minska antalet bemanningsanställda, säger landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S).

Kan inte konkurrera om lönerna

För Per-Ola Blomgren så gav övergången till ett bemanningsföretag ett rejält lönepåslag.

– Just nu ligger jag runt 43 000 kronor i månaden, då gick jag från 27 000 kronor per månad som anställd inom landstinget, säger Per-Ola Blomgren. 

Kan ni konkurrera när det gäller lönenivåerna, med 10 000 mer?

– Nej, det är inte nivåer som är möjliga. Vi kan ha en större lyhördhet när det gäller att ge stimulerande och intresanta arbetsuppgifter, säger Börje Wennberg (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyrpersonal Uppsala

Mer i ämnet