Ordinarie läkare får ”städa upp” efter hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

Det stora antalet inhyrda läkare på vårdcentralerna leder till otrygghet för patienter och merjobb för de ordinarie läkarna.

– De kanske stannar en vecka och lämnar provsvar och röntgensvar efter sig som vi får städa upp efter dem, säger Mikael In de Betou, läkare på Tierps Vårdcentral.

Så ser situationen ut för många distriktsläkare i den offentliga primärvården i Uppsala län enligt flera läkare som SVT Nyheter Uppsala har pratat med.

Hyrpersonal Uppsala

Otryggare för patienterna

Även för patienterna får det stora konsekvenser. Flera läkare berättar att det kan leda till fördröjning av provsvar och felhantering av rutiner.

– Det kan hända att de inte vet hur man gör. De beställer fel prover och beställer fel undersökningar och skickar patienter till fel ställe. Vi är ibland tvungna att göra om undersökningen, säger Mikael In de Betou.

– Att vi har väldigt många hyrläkare beror på att det har öppnats en marknad på grund av den generella bristen på läkare. Vad jag kan göra är att försöka påverka politikerna, säger primärvårdsdirektör Per Elowsson.

”Arbetsgivarens ansvar”

Ordförande i Landstinget, Börje Wennberg (S), håller med om att en del av problemet är att det finns för få specialistutbildade läkare både i Uppsala och ute i landet. Men han menar också att det ligger ett stort ansvar hos cheferna på vårdcentralerna ute i länet att se till att hyrläkarna väljer de fasta tjänsterna istället för att jobba via bemanningsföretag.

– Det handlar om att hitta en arbetssituation och en arbetsmiljö som uppfattas som intressant och stimulerande. Här är det arbetsgivaren som har ett uppenbart ansvar, säger Börje Wennberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyrpersonal Uppsala

Mer i ämnet