”Bilstaden” Enköping vill få fler att åka kollektivt – busskartan ritas om

Publicerad

Ett nytt busslinjenät växer fram i Enköping. Om några månader är det i drift.

– Enköping är en bilstad. Nu vill vi öka tillgången till att åka buss i stan, säger Michael Eklund, projektchef vid Enköpings kommun.

Enköpings kommun lägger uppåt 80 miljoner kronor på att förbättra infrastrukturen för bussar i området. Det handlar, till exempel, om omkring 50 nya busshållplatser. Resecentrum och Gustav Adolfs Plan beskrivs som viktiga knutpunkter.

Enköping växer

– Staden växer från att vara en småstad till en mellanstor stad och vi behöver anpassa stadens funktioner därefter, säger Michael Eklund på park- och gatuförvaltningen.

Har det varit för dålig tillgång till kollektivtrafik i Enköping?

– Det har varit för få avgångar så folk har hellre tagit bilen. Det vill vi ändra på nu, säger Michael Eklund.

Gröna bussar

UL har ritat upp de nya busslinjerna och för deras del handlar det om en merkostnad på tio till tolv miljoner kronor per år.

Enköping, som tidigare har haft gula stadsbussar, kommer nu att få nya gröna bussar när det nya linjenätet tas i drift 13 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.