Foto: SVT/Montage

SD bjöd in högerextrem skribent – berättade inget trots frågor

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen krävde partikollegan hans avgång – men Pavel Gamov nekade till att en högerextrem skribent skulle tala på ett SD-möte. Nu kan SVT Nyheter Uppsala visa inbjudan – som säger tvärt emot.

VET DU MER? Finns det någonting som vi borde veta eller ta upp? Tipsa SVT:s reporter här

På inbjudan som SVT tagit del av framgår att Stefan Torssell, som bland annat skriver för nyhetssajten Nya Tider som av tidningen Expo pekats ut att ha starka band till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, var tänkt som huvudtalare när Sverigedemokraterna bjöd in till medlemsmöte i Håbo. Mötet är tänkt att hållas den 13 februari, och i inbjudan står att ”fokus kommer att vara på den mediala mörkläggning som pågått länge men som först efter händelserna i Köln börjart nystas upp.”

På onsdagen krävde Enköpingspolitikern och partikollegan Kristina Einarsdotter Pavel Gamovs avgång. Ett av skälen var att Gamov ska ha sanktionerat att Stefan Torssell bjöds in som föreläsare till ett medlemsmöte.

– För mig är det oacceptabelt. Både att man bjuder in en sån person – som strider helt mot vad jag som Sverigedemokrat står för. Och att man har medlemsmöten där alla medlemmar inte ens blir inbjudna. Det är inte demokrati, det är diktatur, sa Kristina Einarsdotter (SD) till SVT Nyheter Uppsala på onsdagen.

Pavel Gamov, riksdagsledamot för SD och ordförande för Sverigedemokraterna i länet, dementerade att någon sådan talare skulle finnas på plats på medlemsmötet i februari.

– Där är det så att Stefan Torssell inte är inbjuden. Han kommer inte att tala där, utan det kommer vara en riksdagsledamot som kommer och talar, sa Pavel Gamov till SVT:s reporter.

LÄS MER: Bråken inom SD i länet fortsätter

Men när SVT konfronterar politikern med inbjudan där den aktuelle talaren mycket väl är inbjuden så ger Pavel Gamov ett helt annat svar.

– Absolut. Det är den initiala information som har gått ut. Men han kommer inte att tala där. Utan istället kommer det vara en riksdagsledamot. Så det har skett en ändring av det. Det har det gjort, säger Gamov.

Reporter: Men varför berättade du inte att det faktiskt var så att han var inbjuden. Det betyder ju att den anklagelsen du förkastade inte alls var felaktig, men att ni gjort någon ändring.

– Nej, jag svarade på frågan genom att säga att han inte kommer att tala där, vilket stämmer i sak. och det kommer alltså vara en riksdagsledamot som kommer och talar istället.

Skribenten Stefan Torssell vänder sig i ett mejl till SVT Nyheter Uppsala mot Expos beskrivning att Nya Tider skulle ha några kopplingar till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen.

”Tidningen är politiskt obunden och har inte kopplingar till något parti eller någon organisation. Jag vet inte ens vad Svenska motståndsrörelsen är för något. Den uppgavs vara nazistisk. Jag är en stark Israelvän och tar en aning illa upp”, skriver Stefan Torssell till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BRÅK INOM SD I UPPLAND

Mer i ämnet