Foto: SVT

Bråken inom SD i Enköping fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Upplandsdistriktets ordförande Pavel Gamov (SD) har rensat i partiet och hållit i hemliga möten där personer med nazistiska kopplingar fått tala. Det hävdar Kristina Einarsdotter, ordförande för SD Enköping, som nu kräver hans avgång.

Kristina Einarsdotter  uppmanade tidigare i veckan kollegan Johan Widén (SD) att avgå. Detta efter att det framkommit att han var en av arrangörerna bakom den uppmärksammade ”Folkets demonstration” som hölls i Stockholm i helgen, och där våldsamheter utbröt i anslutning till demonstrationen.

I tidningen Expo går hon nu ut och kräver att även riksdagsledamoten och Upplandsdistriktets ordförande Pavel Gamov avgår. Samma krav läggs på Håbo-politikern Linnea Bjuhr.

Enligt Einarsdotter har Pavel Gamov rensat i disktriktet genom att avskeda flera partimedlemmar. Innan jul blev hon själv petad från sin post som gruppledare för Sverigedemokraterna i Enköping.

”Det är diktatur”

Hon hävdar också att både Linnea Bjuhr och Pavel Gamov är med och planerar hemliga medlemsmöten där bara särskilt inbjudna SD-medlemmar är välkomna. Till nästa möte ska Stefan Torssell ha bjudits in. Stefan Torssell är skribent på den kontroversiella veckotidningen och sajten Nya Tider – som enligt tidningen Expo har starka kopplingar till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

– För mig är det oacceptabelt. Både att man bjuder in en sån person – som strider helt mot vad jag som Sverigedemokrat står för. Och att man har medlemsmöten där alla medlemmar inte ens blir inbjudna. Det är inte demokrati, det är diktatur, säger Kristina Einarsdotter.

Tycker han har fortsatt stöd

När SVT Nyheter Uppsala når Pavel Gamov för kommentarer, menar han att Kristina Einarsdotters utspel är en ”personlig vendetta”.

– Kristina är väldigt frustrerad och bitter just nu och försöker slunga vilt här. Hon har blivit avsatt som gruppledare nyligen. Man får se det i ljuset av det.

Hon menar att bara vissa bjuds in till mötena. Hur ser du på det?

– Det där är en fråga som vi hanterar internt. Men Stefan Torssell är inte inbjuden till vårt nästa medlemsmöte i Bålsta, utan det kommer bara vara riksdagsledamöter som håller tal.

LÄS MER: GAMOV MÖRKADE ATT TORSSELL VAR INBJUDEN

Kan du säga något om hennes krav på att du borde avgå?

– Det får stå för henne. Min bild är att jag och nuvarande distriktsstyrelse har fortsatt förtroende bland våra medlemmar. Jag tycker Kristina agerar på ett ansvarslöst sätt som är partiskadligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BRÅK INOM SD I UPPLAND

Mer i ämnet