Honungssugen björn har angripit bikupor i länet. Foto: Arkivbild/SVT

Björnattacker mot bikupor

Publicerad

Länsstyrelsen har konstaterat att flera bikupor i länet har skadats efter att ha haft besök av björn.

Under maj och juni har Länsstyrelsen i Uppsala län besiktat sex angrepp på bikupor inom området Tämnaren-Månkarbo-Uppsala-Heby. Efter att besiktningen gjorts konstaterar de att samtliga angrepp har gjorts av björn.

– Vi vet inte exakt hur många björnar det handlar om som gått till angrepp, men vi vet att det finns två stycken stationära här i länet, säger Per Blomkvist som är naturbevakare vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Skyddar med elstängsel

Nu uppmanar Länsstyrelsen biodlare att öka tillsynen av sina kupor så att skadorna upptäckts tidigare. För att komma till bukt med angreppen från björn har det nu satts upp elstängsel runt flera av bikuporna.

– Vi har märkt att om björnen går på elstängslet så lämnar den bikuporna i fred. Däremot har vi fått in rapporter till vårt inrapporteringssystem rovobs om att björnar istället gått på ensilagerundbalar, berättar naturbevakaren Pär Blomkvist.

Grannbjörnar

En förklaring till varför antalet inrapporteringar om angrepp från björn ökat kan bero på att det just nu är brunstperiod.

– Eftersom det är brunstperiod för björn just nu så kan det vara så att flera björnar vandrat in i länet från närliggande län såsom Gävleborgs län och Dalarnas län, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Björn i Uppsala län

Mer i ämnet