Foto: Länsstyrelsen Uppsala län

Nu är björnen fångad på bild

Uppdaterad
Publicerad

Den här björnen har länge har traskat runt mellan Uppsala och Norrtälje.

Nu har man för första gången lyckats fånga den stora björnen på bild som de senaste tio åren har rört sig i området mellan Uppsala och Norrtälje. Bilden togs av länsstyrelsens kamera i Hallstavik utanför Norrtälje.

Enligt Arne Söderberg på Länssyrelsen rör det sig sannolikt om en hane eftersom den är så stor.

Björn i Uppsala län

– Att det handlar om samma björn som vistats i trakten i tio år är man ganska säker på eftersom det inte finns andra björnar i området mer än unga hanar som passerar tillfälligt, säger Arne Söderberg.

Passerat flera gånger

Björnen har lämnat många spår efter sig runt om i Uppsala län. Bland annat i början av juni i år då den rev sönder ensilagerundbalar i Östhammar.

Hur många björnar det finns totalt i länet har man inte kunnat fastställa. Man vet med säkerhet att det passerat björn mellan Uppsala och Enköping flera gånger under maj men det är sannolikt inte samma björn som den som finns i de norra delarna av länet.

Har du egna bilder på björnen?

Än så länge är det endast på Länsstyrelsens kamera som björnen fastnat. Men de senaste tio åren har den rört sig i området mellan Uppsala och Norrtälje. Har du lyckats fånga den på bild eller film? Hör av dig til oss:

Tel: 018- 17 40 21

uppsala@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björn i Uppsala län

Mer i ämnet