Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så ska Upplands nordspets skyddas

Uppdaterad
Publicerad

En mycket viktig plats för fågellivet – Björns skärgård i Norduppland har kommit ett stort steg närmare att bli ett naturreservat. De sista förhandlingarna med markägaren är klara och nu ligger vägen öppen för ett mer permanent skydd för mark och vattenområden.

Så mycket längre norrut i Upplands kustband än Björns skärgård går just inte att komma. Området är en av Sveriges viktigaste häckningsplatser för kustfågel och en viktig plats för flyttfåglarna.

– I den här skärgården häckar det ungefär 3500 kustfågelpar varje år och det är väldigt många olika arter här ute. Här finns tärnor, måsar och vadare till exempel. Närmare en tredjedel av Skräntärnans hela bestånd häckar här, så miljön här är väldigt skyddsvärd, säger Martin Amcoff, förvaltare på Upplandsstiftelsen.

Ska anpassas för båtfolket

Tanken med ett naturreservat är att skydda och bevara naturen här och samtidigt göra den mer tillgänglig för allmänheten

– Det kommer att märkas genom mer information om vad man kan göra här som besökare. Vi planerar även för flera rastplatser, en ny grillplats och ett vindskydd, säger Martin Amcoff.

Det är svårt att lägga till här. Vad kan ni göra för båtfolket?

– Vi vill renovera den gamla bryggan så det blir lättare att lägga till.

Det är det här området utanför Norduppland som nu utreds för att bli naturreservat.

Förhandlingarna med markägaren är nu klar. Förslaget, som nu är ute på remiss ska så småningom klubbas av Tierps kommun. Om planerna går i lås blir naturreservatet omkring 2000 hektar och omfattar nästan hela Björns skärgård, med sju stora öar, många små skär och en liten del av Hållnäshalvöns fastland. Med ett naturreservat följer att området får en skötslelplan och ett starkare skydd för att kunna bevara området intakt för framtiden.

– Det är alla små öar, grunda vikar och små strandängar, som gör området så speciellt, säger Martin Amcoff.

Hyra rum med horisonten som utsikt

Upplandsstiftelsen har köpt in det gamla fyrvaktarhuset. och här finns det sedan i september möjlighet att hyra rum. En så länge är en av lägenheterna färdigställd men på sikt ska hela huset renoveras.

– Att allmänheten kan ta sig ut hit, sova över och uppleva den här fina skärgården under några dagar. Det tycker jag är fantastiskt, säger Marin Amcoff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer